Voor het eerst was ik op uitnodiging van Apple mee naar het Apple Park in Cupertino, Californië, voor het Worldwide Developers Conference (WWDC). Daar komen elk jaar honderden ontwikkelaars en journalisten bij elkaar om nieuwe software en producten van Apple te bekijken. Het was een speciale editie, want er was een gloednieuw apparaat: de Vision Pro. Een augmentedrealitybril met virtualrealitymogelijkheden voor 3.499 dollar. Slik.
Even kort: augmented reality stelt je in staat om beelden over je omgeving te projecteren. Het lijkt dan alsof apps voor je neus in het luchtledige zweven. Je kan bijvoorbeeld een enorm scherm laten verschijnen om films en series te kijken. Met de bril kun je zelf ook foto's en video's opnemen - in 3D. De bril is daarnaast geschikt om mee te werken. Dan breid je het scherm van je MacBook bijvoorbeeld uit door tabbladen virtueel naast je laptop te plaatsen. Je moet het even zien:
Ik was helaas niet een van de weinige uitverkorenen die Vision Pro een klein uurtje mochten dragen, zoals YouTuber Marques Brownlee. Maar ik heb de headset wel gezien. In het Steve Jobs Theater stonden er een stuk of tien uitgestald, met de vizieren naar het publiek gericht. Aanraken was streng verboden. Ook de binnenkant bekijken was onmogelijk. Het schijnt dat de lenzen zelfs afgeplakt waren.
De buitenkant heb ik verder goed kunnen bekijken. Het apparaat viel me qua dikte mee. De tijd van de lompe VR/AR-brillen lijkt echt voorbij. Al schijnt hij vrij zwaar te zijn om te dragen. Aan de bril zit een kabel met een externe accu, die je in je broekzak kunt stoppen en waarmee hij volgens Apple twee uur mee gaat. Daarmee ga je films als Spider-Man: Across the Spider-Verse of Avatar: The Way of the Water dus niet redden. Dan moet je de bril aansluiten op het stroomnet of aan andere accu's, die ongetwijfeld los te koop zullen zijn.
Overigens leek het display aan de buitenkant me niet heel helder en spiegelde het behoorlijk. Dat scherm aan de buitenkant is er vooral voor omstanders. De ogen van de drager kunnen er op verschijnen. Die worden met cameraatjes aan de binnenkant gefilmd. Dit moet mensen in de buurt het idee geven dat je niet helemaal in je eigen wereld zit. Het ziet er op de beelden van Apple wel wat creepy uit.
Het blijft verbazingwekkend hoe Apple momentum creëert rondom zijn producten. Het is Meta en Microsoft nog niet gelukt om de massa enthousiast te krijgen voor VR/AR-brillen. Maar na de aankondiging van de Vision Pro heeft ineens iedereen het over de bril. Het wemelt direct van de memes. En of dat nou door de (te) hoge prijs komt of niet, zelfs de Hema had een inhaker.
Voor NU schreef ik dit artikel over de Vision Pro en de eigenwijze koers die Apple vaart. Waar andere techreuzen focussen op de komst van generatieve AI, zet Apple nu vol in op AR. Dat is een gok van Tim Cook. Hij denkt dat deze 'ruimtelijke computer' net zo'n impact gaat maken als de iPhone en Mac.
De eerste reacties zijn positief, maar die gaan vooral over hoe de Vision Pro werkt. De resolutie is beter dan van de concurrerende brillen en de hand- en spraakbediening lijken een schot in de roos. Maar de echte vraag (die je ook bij brillen van Meta en Microsoft kunt stellen) blijft onbeantwoord: waarom? Waarom wil je apps de echte wereld in trekken? Gaan we straks met z'n allen een skibril opzetten en zo naast elkaar op de bank zitten? En: waarom zou je er 3.499 euro voor neerleggen?
Het is te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen.
Ik denk dat Mark Zuckerberg wel blij is met de nieuwe aandacht voor AR/VR. Hij pompte miljarden in zijn Metaverse, een virtuele wereld die vooralsnog niet echt van de grond komt. Het zou mij niets verbazen als mensen die door Apples Vision Pro zijn geënthousiasmeerd de technologie nu willen proberen met een Oculus Quest van Meta.
Zij kopen dan wel echt een ander apparaat. Apple en Facebook hebben verschillende ideeën over mixed reality. “Onze visie voor de Metaverse is fundamenteel sociaal”, zei Zuckerberg na de aankondiging van Apple. “Ons apparaat draait om actief zijn en dingen doen. Bij elke demo van Apple zat een persoon op de bank. Dat kan een visie op ruimtelijke computers zijn, maar dat is niet wat ik voor ogen heb.”
Hier, trouwens, loop even een stukje mee over Apple Park. Ik heb wat foto's geschoten.
Poor Things is de nieuwe film van Yorgos Lanthimos. Emma Stone speelt Bella Baxter, een dode vrouw die daarna tot leven wordt gewekt door Dr. Godwin Baxter. De dokter wordt gespeeld door Willem Dafoe, die er door gezichtsprotheses zelf ook uitziet als het monster van Frankenstein.
De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Schotse schrijver Alasdair Gray uit 1992. Het gaat over de verlangens van mannen en de onafhankelijkheid van vrouwen. Dat zie je al in de trailer, net als de heerlijk uitgesproken Victoriaanse fantasiesetting. Hier heb ik zin in.
Ik heb Spider-Man: Across the Spider-Verse gezien en geloof me: het is fantastisch. Als je dacht dat de animatie van de vorige Spider-Verse-film niet beter kon, maak dan je borst maar nat. Ga hem kijken in de bioscoop.
En dit is echt heel leuk. Een 14-jarige jongen maakte de trailer van Across the Spider-Verse op waanzinnige wijze na met LEGO. Phil Lord en Christopher Miller (regisseurs van The LEGO Movie en schrijvers/producers van Across the Spider-Verse) zagen de video, waren diep onder de indruk en vroegen de jongen mee te werken aan de nieuwe Spider-Man film. En ja: duh, dat wilde hij wel.
Hier een aardige video die in 17 minuten uitlegt hoe Teenage Mutant Ninja Turtles van een geintje uitgroeide tot een franchise van 15 miljard dollar. Terwijl de Turtles wereldberoemd werden, verloren de twee tekenaars elkaar uit het oog. Ergens in dit verhaal zit een langere documentaire met meer drama verscholen.
Dit filmpje gaat vooral over de comics (die met een oplage van 3.275 begonnen), op Netflix is een aflevering van The Toys That Made Us gewijd aan de populariteit van TMNT-actiefiguren.
Het nieuwe seizoen van Fortnite is begonnen. Je kunt Optimus Prime vrijspelen, dus ik speel weer. Ik ben een simpele man. Oh, en er is een This is fine-emote.
Je las mijn weblog van 5 tot en met 11 juni. Abonneer je ook op mijn nieuwsbrief om deze blog elke zondag vanzelf in je mailbox te ontvangen!
Comentários