The Smile is een project van Radiohead-leden Thom Yorke en Jonny Greenwood, samen met jazzdrummer Tom Skinner. Deze week verscheen hun tweede album: Wall of Eyes.
Daaraan voorafgaand waren er in achttien bioscopen ter wereld speciale evenementen waar je alvast in surround sound naar het album kon luisteren. In het EYE Filmmuseum in Amsterdam was ook zo’n avond.
Er was een volledig programma. Niet alleen kregen we Wall of Eyes te horen, ook werd de nieuwe video voor het nummer Friend of a Friend getoond. Die is geweldig. Een klas met verveelde kinderen die voor een optreden van The Smile wordt gezet. Ironisch om daar in een bioscoop naar te kijken die vol zit met mensen die, bij wijze van spreken, een moord zouden doen voor zo’n privéconcert.
De clip is geregisseerd door Paul Thomas Anderson, die een paar van mijn favoriete films maakte, zoals The Master en There Will Be Blood. Hij verzorgt vaker video’s voor projecten van Thom Yorke. Die waren ook te zien in EYE. Zoals de video van Radiohead-nummer Daydreaming. Of de korte film Anima, die op Netflix staat, maar die in een bioscoopzaal weer een heel nieuwe beleving was. Het einde blijft me raken. Dan klinkt Dawn Chorus, een van Yorke's mooiste. Een nummer over gemiste kansen en keuzes in het verleden. Over nooit spijt hebben. Laat je niet ontmoedigen, hoe donker de nacht ook is, in de ochtend wordt het altijd weer licht.
Het is een thema wat blijkbaar de mooiste nummers voortbrengt. Spinvis snijdt hetzelfde onderwerp aan in De Grote Zon:
Het heeft hier flink gestormd vannacht Maar het klaart al op Je hoort de vogels weer Je ruikt de regen nog [...] Ik zie ik zie wat jij niet ziet Het is oranjerood en het komt ons tegemoet En alles is nu goed Alles is oké Alles is oké
Terug naar Wall of Eyes, want ik dwaal af. Tijdens het filmevenement hoorden we alle acht nummers, terwijl op het scherm de kunstwerken van Yorke en Stanley Donwood met animaties tot leven kwamen. Die staan nu trouwens op YouTube. Na het tweede nummer, Teleharmonic, was ik al geneigd om te applaudisseren in de aandachtig luisterende zaal. Het nummer is anders dan alles wat Yorke en Greenwood eerder maakten, zonder compleet te vervreemden. Het blijft knap dat er na decennia aan samenwerken nog zoveel nieuws in het vat zit.
De nummers op Wall of Eyes zijn weer zo gelaagd dat ze tijdens een eerste luisterbeurt nogal kunnen overweldigen. De ene keer luister je naar ingetogen falsetto van Yorke en aanzwellende strijkers als op een filmsoundtrack, dan weer naar nerveuze gitaarsecties. Vaak wisselen de composities ook nog eens binnen hetzelfde nummer. Naast Teleharmonic zijn mijn favoriete nummers op dit moment Friend of a Friend, I Quit, Bending Hectic en You Know Me!
Op het tweede album lijken de drie bandleden hun draai echt te hebben gevonden. De muziek klinkt iets minder als Radiohead en iets meer als The Smile. Dat maakt van Wall of Eyes een evenwichtigere plaat dan de vorige, waarop nog een aantal restjes van Radiohead opdoken. Skrting on the Surface speelde Radiohead bijvoorbeeld ruim tien jaar geleden al live.
Na de acht reguliere nummers van de plaat werden we in de bioscoop getrakteerd op een bonustrack. Die schijnt Tiptoe te heten maar is niet uitgebracht op Wall of Eyes. Stiekeme opnames van fans in de bioscopen worden steeds van YouTube verwijderd, maar op Reddit is een flard te horen.
Laat me weten wat je van Wall of Eyes vindt! Voor mij was dit een feestweek.
Apple gooit zijn doorgaans hermetisch gesloten ecosysteem een stukje open. Onder dwang van de Europese Unie weliswaar. Brussel komt met strengere regels waardoor grote techbedrijven meer ruimte moeten bieden aan concurrenten voor een gelijker speelveld. Zo wordt de macht van Big Tech teruggedrongen.
Apple zorgt er daarom voor dat je straks ook apps buiten de officiële App Store kunt downloaden en installeren. Dat kon al jaren op Android-telefoon, maar was echt een no-go bij Apple. Uit alles in de aankondiging voor deze verandering klonk dan ook door dat het bedrijf dit niet uit eigen beweging doet. Volgens Apple zorgt dit namelijk voor een groter risico op misbruik van iOS-apparaten. Apps in de App Store worden door Apple gecontroleerd, zodat ze veilig en virusvrij zijn. Dat wordt moeilijker als apps met een omweg worden geïnstalleerd.
Al zegt het bedrijf wel andere veiligheidsmaatregelen te hebben getroffen. Zo worden apps na een download altijd nog op de iPhone of iPad zelf gescand. Als er malware wordt ontdekt, zijn de apps niet te openen.
Er zit wel een addertje onder het gras. Ontwikkelaars betalen straks onder de nieuwe regels een halve euro per jaarlijkse installatie van de app, als die meer dan een miljoen gebruikers heeft. Bedrijven als Spotify en Epic hebben al aangegeven het daar niet mee eens te zijn. Dit gaat namelijk alsnog flink in de papieren lopen. Al is er ook goed nieuws voor deze diensten. Zij kunnen straks kiezen voor eigen betaalopties, zodat ze geen commissie meer aan Apple hoeven afdragen. En hierdoor kan Fortnite weer terugkeren op iPhones. De game werd door Apple geblokkeerd toen Epic een paar jaar geleden op eigen houtje een betaalsysteem inbracht, wat destijds nog tegen de regels was.
Hoe dan ook, deze tegemoetkoming van Apple aan Brussel krijgt waarschijnlijk nog wel een staartje. De Europese Commissie zal zich ongetwijfeld over de nieuwe regels buigen zodra de nieuwe wetgeving in maart ingaat.
Masters of the Air is begonnen op Apple TV+. Het is de afsluitende serie in de oorlogstrilogie geproduceerd door Steven Spielberg en Tom Hanks. De twee voorgangers waren Band of Brothers en The Pacific. Deze serie gaat wederom over een groep jonge helden in de Tweede Wereldoorlog. Wederom voert broederschap de boventoon en in de eerste twee afleveringen zie je al waanzinnig meeslepende luchtgevechten. Prachtig gemaakt, ik ben benieuwd naar de rest.
NASA brengt de missie van zijn Ingenuity-helikopter op Mars. Het apparaat landde bijna drie jaar geleden op de Rode Planeet en zou daar vijf testvluchten gaan maken, want vliegen op Mars is iets heel anders dan vliegen op aarde. Wat bleek: hij ging uiteindelijk 72 keer de lucht in en brak snelheids- en afstandsrecords. Maar nu is het alsnog afgelopen, vanwege schade aan de rotorbladen.
Er gebeuren online veel vreemde dingen, maar ook veel mooie dingen. Soms komen ze samen, bijvoorbeeld in de vorm van Lyle the Therapy Gecko. Een man besloot zich tijdens de coronapandemie groen te schminken en in een gekkopak te hijsen. Hij startte een online stream waarop onbekenden met wat voor onderwerp dan ook kunnen inbellen. Niet dat hij echt een psycholoog is, maar luisteren en advies geven kan hij wel. Iedereen wil nu eenmaal gezien en gehoord worden, al is het door een groene man in een gekkopak. Soms gaat het nergens over, soms bellen mensen om emotionele en bizarre verhalen te delen. Vice maakte een mooi portret.
Ik schreef dat ik dit jaar meer comics en strips wilde lezen en daar ben ik ook mee bezig. Leuk voor de comicfans is dat er allerlei facsimile-uitgaven zijn van klassieke comics. Zo kun je de allereerste avonturen van bijvoorbeeld X-Men, Batman en Superman lezen in exacte kopieën van hoe ze vroeger uitkwamen (de echte originelen zijn onbetaalbaar). Ik kocht de eerste comic van Batman waarin de Joker voorkomt. Met ouderwetse reclames in het blad en naast de verhalen van Batman ook andere strips. Deze comics hadden vroeger een Donald Duck-achtige opzet, met kortere verhalen van allerlei personages.
De Nederlandse ontwikkelaar Koen van Gilst maakte Pong Wars. Twee ballen proberen van beide kanten elkaars pixelblokken proberen weg te tikken, om zoveel mogelijk terrein te winnen. Je blijft kijken en ik weet niet precies waarom. Fascinerend.
Je las mijn weblog van 22 tot en met 28 januari. Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief om deze blog elke zondag vanzelf in je mailbox te ontvangen.
Comments