top of page

71. De John de Koning-fuik

Plate I: Artist study of male and female head (1685), William Salmon

Muziekplatform 3voor12 trok me een tunnel in waar ik de afgelopen week niet meer uit kwam. In de podcast De Machine was aandacht voor het liedje Zo Zomer van ene John de Koning. De presentatoren vermoedden dat het gemaakt was door kunstmatige intelligentie. Maar inmiddels staat Zo Zomer wel op de vijfde plaats van de toplijst op radiozender Sterren NL.


Het liedje zelf is aanstekelijk. "Het is zo, zo, zo, bijna zomer", zingt een stem. Tegelijk klinkt de productie blikkerig, de tekst is bij vlagen vreemd ("Waar gaan we naartoe, het is echt belangrijk") en na stipt 3 minuten en 16 seconden wordt het nummer afgekapt.


Ik probeerde te achterhalen of er detectietools bestaan waarmee kon worden vastgesteld of Zo Zomer inderdaad door AI was gemaakt en kwam uit bij een Frans instituut. Lees het hele verhaal op NU.nl, want wie is toch John de Koning?



 

Op radiozender JOE zei ik dat er vrijdag bijna rook uit mijn toetsenbord kwam, vanwege het harde tikken. Blaren op de vingers. Het was de dag van de ultrasupermegastoring in Windowssystemen, waardoor de halve wereld wakker werd met blauwe schermen des doods. Als je er zelf geen last van had, kreeg je het in elk geval zijdelings mee.


Ik zal niet alles herkauwen, maar nog even het volgende ter afdronk:


  • CrowdStrike is een zeer hoog aangeschreven cybersecuritybedrijf. Het bedrijf levert software dat gebruikers op de achtergrond moet beschermen tegen virussen en aanvallers. Die software heeft daarvoor diepe toegang tot computersystemen nodig. En als daar een foutje in sluipt, zie je wat voor gevolgen dat kan hebben. Dat de fout nu juist bij CrowdStrike zat, is vooral heel onfortuinlijk.


  • Hoe dit precies kon misgaan is onduidelijk. Normaal gesproken worden updates grondig doorgelopen en gedubbelcheckt. Het blijft mensenwerk dus zoiets kan gebeuren, maar de kans is wel extreem klein. Niet voor niks zien we vrijwel nooit computerstoringen van deze omvang. Deze fout zal de boel op scherp zetten, zodat het niet snel weer gebeurt.


  • Een applausje voor alle systeembeheerders die vrijdag overuren draaiden om oplossingen te bedenken voor de ontstane problemen. Het was hard werken én scherp blijven, want bij het instellen van verkeerde oplossingen of backups kunnen nieuwe fouten ontstaan. En dat kan weer leiden tot kwetsbaarheden. In hoeverre dat is gebeurd, zullen we wellicht nog wel eens merken.


  • De storing laat zien hoe kwetsbaar en afhankelijk we zijn van digitale infrastructuur. Natuurlijk kiezen bedrijven en organisaties wereldwijd voor de beste beveiliging (en nogmaals, CrowdStrike hoort daar echt bij), maar als daar dan een uitglijder wordt gemaakt, heeft de halve wereld daar directe last en schade van. En volgens Microsoft is minder dan 1 procent van alle Windows-computers wereldwijd getroffen, kun je nagaan.



 

III.

Brrr, Longlegs. De openingsscène van de film alleen al, waarin een meisje in de sneeuw naar de achterkant van een huis wordt gelokt door een mysterieuze engerd. De rillingen lopen over je rug.


Longlegs gaat over een seriemoordenaar en een FBI-agente met helderziende trekjes die hem probeert te pakken. Met een waanzinnige rol voor Nicolas Cage, het hoogtepunt van elke scène waarin hij te zien is, en van wie de beeltenis in de film expres uit de marketing wordt gehouden. Het beste is dan ook om de film te zien zonder dat je al te veel weet.


Laat me dan dit zeggen: ik genoot vooral van het eerste uur, waarin regisseur Osgood Perkins een geweldige horrorthriller opzet. De plot wordt langzaam uitgesponnen, al zul je een paar keer goed schrikken. De toon van de film voelt een beetje raar, op een manier die me aan Alan Wake II doet denken. Want net als in die game zijn subtiliteit en waanzin in Longlegs nooit ver van elkaar vandaan. Het werkt perfect voor dit mysterie.



 

Het Middeleeuwse ridderverhaal Karel ende Elegast wordt verfilmd door Nederlandse animatoren. Er is een teaser uitgebracht voor The King & The Thief die er goed uitziet. Mooie stijl.



 

Conan O'Brien had recent actrice Rashida Jones te gast in zijn podcast. Dat gesprek ging een paar minuten over Twin Peaks, want Jones is de dochter van Peggy Lipton (Norma Jennings in de serie). O'Brien hemelt de serie op en noemt het iets wat niemand ooit eerder had gezien. "Het veranderde alles en liet zien wat er mogelijk was met het medium televisie."


Jones denkt dat ze iets te jong was toen ze Twin Peaks voor het eerst keek. "Ik was zo bang voor Bob, ik keek elke ochtend onder mijn bed", zegt ze. "En mijn moeder zit in de serie, ik weet dat het nep is!"


 

What Beats Rock is steen papier schaar in de overtreffende trap. Wat verslaat steen? Papier ja, maar een bom ook. En wat verslaat een bom? Een robot bijvoorbeeld. Superman kan vervolgens die robot verslaan. Zo verzin je in dit online spelletje steeds weer iets wat je vorige antwoord kan verslaan. Elk goede antwoord komt erbij op je topscore. Doet denken aan het spel Infinite Craft.


 

Keanu Reeves bouwt zijn verzonnen wereld rond een krijger van 80.000 jaar oud die niet kan sterven uit. De oude strijder speelt de hoofdrol in comicserie BRZRKR en er is een film en animatieserie onderweg. Nu komt er ook een roman die zich in het BRZRKR-universum afspeelt. Reeves schreef The Book of Elsewhere samen met de Britse sciencefictionschrijver China Miéville. "Keanu Reeves wrote a book", kopt The New York Times. "A really weird one."



 

Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid plaatste een heerlijke video over de provincie Utrecht op YouTube. Heerlijke beelden van veertig jaar oud.



 

Je las mijn weblog van 15 tot en met 21 juli 2024. Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief om deze blog elke zondag vanzelf in je mailbox te ontvangen.

Comments


bottom of page