top of page

44. Bone is een fantastisch avontuur in Disney-stijl

De afgelopen maanden genoot ik enorm van Bone. Deze comicserie van Jeff Smith liep van 1991 tot 2004 en is inmiddels als complete bundel te koop. Dat is een knots van een boek. 1.300 pagina's, een stapel papier van 6,5 cm (ik heb het opgemeten).


Bone gaat over drie broers die uit hun stad worden verjaagd, waarna ze terechtkomen in een sprookjesachtige vallei. Daar leven allerlei bijzondere wezens, van mysterieuze draken die zich schuilhouden in de schaduw tot ratachtige monsters die toevallig erg houden van quiche. De Bone-broers raken al snel verwikkeld in een zoektocht waarbij ze een verdwenen gewaande prinses aan de macht moeten krijgen. Maar daarvoor moeten ze wel de Lord of the Locusts en diens leger verslaan.


Wat begint als een luchtig avontuur ontvouwt zich over 55 gebundelde stripdelen tot een omvangrijk epos. In totaal volg je de broers een jaar, terwijl ze vrienden en vijanden maken. Je ontrafelt het mysterieuze verhaal van van de duistere krachten in de vallei tot het punt dat een enorme oorlog wordt ontketend. Bone wordt niet helemaal onterecht wel eens vergeleken met Lord of the Rings in stripvorm.


Maar het wordt nooit te zwaar. Smith schept een nieuwe wereld, maar je raakt nooit overweldigd door de geschiedenis en legendes uit die wereld. Smith is daarnaast een waanzinnige tekenaar in de stijl van bijvoorbeeld Donald Duck. De gezichtsuitdrukkingen van personages lijken zo uit een Disney-cartoon te komen. Daarnaast is het tempo van dit boek uitstekend. Enerzijds blijft de vaart er grotendeels goed in, terwijl Smith zijn grappen perfect over meerdere panelen uitsmeert. Da's een kunst.


Het is bizar dat Bone nooit is verfilmd. Makers van de animatieserie kunnen de comic prima gebruiken als storyboard. Door de jaren heen waren daar verschillende plannen voor. De laatste keer was toen Netflix het project oppakte, maar ook dat liep uiteindelijk spaak. Jeff Smith maakte daarna een komische strip over hoe de verfilming van Bone elke keer mislukt, met een verwijzing naar Peanuts, waarin het Charlie Brown elke keer niet lukt om de football te raken omdat Lucy de bal weghaalt.

 

Mijn leeslijsten houd ik bij op Goodreads. Dat is een online bibliotheek waar je kan registreren welke boeken je hebt of welke je nog wil lezen. Ook kun je loggen wanneer je bepaalde boeken hebt gelezen en kun je een beoordeling geven. Er is een sociale component, want je kunt mensen volgen en recensies van anderen lezen.


Het is soms een beetje een warrige en onhandige app (zoals alle diensten van Amazon). Daarom ben ik soms op zoek naar alternatieven. De laatste tijd is The StoryGraph zo'n alternatief wat veel mensen gebruiken. Je kunt er een account maken en je Goodreads-gegevens importeren, zodat niet een hele leesgeschiedenis achterlaat. De app en site zijn wat kaal, maar er is een ding waardoor ik dit ga blijven gebruiken: statistieken.


In taartdiagrammen zie je bijvoorbeeld wat jouw favoriete emoties in boeken zijn. De mijne komen neer op reflective, dark, emotional en adventurous. Mijn meestgelezen genres komen neer op moderne literatuur, science fiction, klassiekers en memoires. Doorgaans lees ik mijn boeken op gemiddelde snelheid, maar ik lees eerder langzaam dan snel. De helft van wat ik lees zijn boeken met minder dan 300 pagina's.


Ook The StoryGraph heeft een sociaal gedeelte en recensies van anderen. Maar ik geloof niet dat dit al zo erg leeft als op Goodreads. The StoryGraph is iets experimenteler, zo gebruikt de dienst AI om te bepalen voor welk lezerspubliek een boek het best geschikt is.

 

Techbeurs CES stond in het teken van AI. Dat wordt langzamerhand een modewoord voor alles wat we vroeger 'smart' noemden. Het is oppassen dat het geen holle term wordt voor producten die futuristisch klinken maar dat niet per se zijn, schreef ik op NU.nl.


Een van de opvallendste producten op CES was dit jaar de R1 van het bedrijf Rabbit. De belofte is dat dit apparaatje een AI-assistent wordt die in plaats van jou verschillende apps kan gebruiken. Als je muziek wil afspelen, kun je dat aan R1 vragen, die vervolgens Spotify bedient. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een Uber bestellen door in te spreken dat je een taxi nodig hebt. En in principe kun je op dezelfde manier je boodschappen laten bezorgen. Zonder dus de hele tijd verschillende apps op je telefoon te openen.


De R1 is dan ook geen telefoon. Hij heeft een klein schermpje, een knop en een scrolwiel. Meer niet. Het is onduidelijk of je de R1 altijd naast je telefoon moet meenemen en of hij echt met alle apps werkt. Tienduizenden mensen hebben de gadget van 199 dollar al besteld om het eens te proberen. Of het werkt of niet, dit is misschien wel een vroeg kijkje in een mogelijke toekomst zonder smartphones en apps.


Aanstekelijke pitch wel:



 

Nog even over de beste films van vorig jaar. Ik weet het, de meeste lijstjes komen in december, maar die van Letterboxd verschijnt altijd net na de jaarwisseling en is de moeite waard. In een zeer uitgebreid overzicht zie je welke films per maand het hoogst zijn gewaardeerd, maar ook wat de beste films per genre waren. Je scrolt je een ongeluk want het overzicht staat bomvol. Fraai vormgegeven ook.

 

Filmjournalist David Ehrlich maakt elke jaar een samengestelde lijst van de beste 25 films van het jaar, wonderschoon gecompileerd in videovorm. Alleen al kijken voor de muziek en editing.



 

Seen, een korte animatie over een vrouw die na lange tijd weer in contact probeert te komen met een oude vriend. De draad weer oppakken is niet altijd zo makkelijk.



 

Netflix maakt een documentaire over het benefietnummer We are the World, waarvoor 46 wereldsterren samenkwamen. De trailer staat online. Ik hoop dat onderstaande beelden integraal worden meegenomen in de film. Een van mijn favoriete Bob Dylan-video's.



 

Variety maakt een serie over hotels uit films en series. Dan kun je natuurlijk niet om The Great Northern Hotel uit Twin Peaks heen. Kyle MacLachlan (Dale Cooper in de serie) en Mark Frost (een van de bedenkers van Twin Peaks) komen aan het woord. Meteen weer zin om de serie te kijken.



 

Ik wil dit jaar meer (Europese) strips en graphic novels lezen. Tips zijn welkom!

 

Je las mijn weblog van 8 tot en met 14 januari. Abonneer je op mijn gratis nieuwsbrief om deze blog elke zondag vanzelf in je mailbox te ontvangen.

Comments


bottom of page